Hvad sker der, når en hund er i overlevelsestilstand?

(Fight or flight mode = kæmp- eller flygt tilstand)

Psykiske effekter i en overlevelsestilstand 

Hvis din hund er bortløbet eller forsvundet på anden vis, kan hunden gå i en såkaldt overlevelsestilstand, som er en ufrivillig reaktion grundet angst. 

Denne tilstand er en stressreaktion og kan være udløst af forskellige årsager. 

Hunden kan være skræmt af fyrværkeri, være bange i ukendte omgivelser, føle sig truet af mennesker, maskiner, sågar af andre dyr. Hunden er i bund og grund bange og ude af sin komfortzone. 

Dette kan resultere i, at din tamme hund bliver periodisk utæmmet igen. Den vender simpelthen tilbage til en adfærd fra dens primitive urinstinkt, som er dybtliggende i hundens DNA. 

Fysiske effekter i en overlevelsestilstand

Adrenalinhormonet frigives nu i hundens krop, den tænkende hjerne er slået fra og den reaktive hjerne slået til. Glukose frigives til musklerne for at gøre hunden hurtigere og stærkere. Hundens hørelse og syn bliver skarpere og de fleste hunde får tunnelsyn, når de er i denne tilstand. 

Hundens vanlige tankemønster ændres og følelsesreceptorerne bliver påvirket, hvilket resulterer i, at hunden er mere tolerant over for smerte. Blodgennemstrømning, hjertefrekvens og blodcirkulation øges også. I denne paniske tilstand er fordøjelsen sat på pause, så hunden bliver ofte ikke motiveret af en godbid. Når hunden er i denne tilstand og styres af den reaktive hjerne, kan vant adfærd virke uvant, selv for hundens ejer. 

Hvile- og fordøjelsestilstand - stadiet efter kæmp- eller flygt 

Når den umiddelbare fare er overstået, melder de basale behov (såsom at spise, drikke og hvile/sove) sig langsomt igen. Målet med hvile- og fordøjelsestilstanden er at få hundens krop tilbage til normal og begynde restitution. Hunden omstiller sig igen, fordøjelsen tændes, pulsen sænkes og blodtrykket falder. Hundens tænkende hjerne er i dette stadie langsom og skal gradvist overbevises tilbage til læringszonen for at kunne genvinde tillid, tilnærmelse og tryghed. 

Genforeningen

Husk på, at din hund fortsat har skærpede sanser, men prioriteringsrækkefølgen er fortsat i ubalance. Hunden kan have svært ved at genkende dens ejer i perioden op til en genforening, umiddelbart efter, at hunden er blevet spottet. 

Ligesom med hundetræning skal alt være positivt. Det fremmer hundens genindlæring, og beroligende signaler er nøglen til en succesfuld genforening. 

Når du spotter din hund, er det yderst vigtig, at du bevarer roen. Dit kropssprog skal være roligt og konfliktnedtrappende, og dit toneleje skal være afdæmpet og betryggende. Er din fremtoning febrilsk eller din stemme alt andet end venlig, kan det have en negativ effekt og skræmme hunden væk igen.

Hvad skal jeg helst præcis gøre? 

Sæt dig ned! At stå op er en dominerende gestus, mens det at sidde ned er afgørende for at tiltrække en panisk hund. 

Undgå direkte øjenkontakt, men hold øje med din hund ved at kigge forbi den, hvilket også er en underdanig gestus. Hver hund har sin egen personlighed, og hver situation er individuel. Det hele afhænger af, hvilket niveau af panik, hunden er i. 

Nogle hunde vil straks genkende deres ejer på deres indkald, men andre hunde vil ikke. Der opfordres generelt til ikke at kalde på hunden, men at synge! Det lyder måske lidt fjollet, men chancerne for, at din hund genkender din duft før din lyd, er i nogle tilfælde størst. Så mens du synger en hyggelig sang, giver du hunden mulighed for at genkende din duft. At lade som om du spiser/smasker, kan også virke lokkende, tab en godbid og lad som om du spiser den, alle kneb gælder her. 

Beroligende signaler og tålmodighed er vejen frem, at genvinde din hunds tillid, kan tage alt fra 5 minutter til en halv time eller længere. 

Al jagende adfærd eller forsøg på at indfange hunden kan have en negativ effekt! 

Kontakt Vi Finder Hund

Kontakt os på tlf. +45 8877 2555 - vores vagthavende er klar på telefonen! 

Du kan også sende os en besked via kontaktformularen eller direkte på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Vi Finder Hund - frivilligt genforeningsarbejde

Støt Vi Finder Hund!